[Campanya] #VolemVeureTotInclòsPerIB3

El passat dia 18 de juny el Canal 33 de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), una de les principals televisions públiques de Catalunya, va emetre el documental Tot inclòs. Danys i conseqüències del turisme a les nostres illes. I ho va fer en un moment prou delicat: enmig del debat públic sobre la conveniència de l’obertura de les fronteres internacionals en plena pandèmia, i amb la prova pilot per rellançar el turisme duent-se a terme a les Balears. I de fons, un degoteig constant de múltiples veus que s’aixequen des de diversos àmbits de la societat balear però que comparteixen una demanda comuna: cal un canvi de model a les Balears per no dependre exclusivament d’un sector tant vulnerable i depredador com n’és el turisme.

En canvi, fa un any que la direcció d’IB3 va declinar emetre el documental Tot Inclòs. Els motius que esgrimiren Andreu Manresa, director de l’ens públic, i Joan Carles Martorell, director d’IB3 Televisió, foren bàsicament tres:

  1. que no és parcial degut a l’absència de les principals patronals del sector. Cal assenyalar que es va convidar tant a la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM) com a l’Associació d’habitatges de lloguer turístic a les Illes Balears (Habtur Balears) i ambdues declinaren aparèixer.
  2. que la seva emissió pot suposar demandes i querelles contra IB3 per «danyar» la imatge del sector. Recordem que si no han donat la seva versió és perquè no han volgut.
  3. que totes les informacions que hi apareixen ja han estat tractades per IB3, pel que el documental no aportaria res nou. Noti’s que si aquest argument fos cert, invalidaria els dos anteriors. A part, el documental ofereix una visió en conjunt de les nocivitats i fragilitats del monocultiu turístic balear, cosa que cap altre document ho havia fet fins l’estrena del treball.

És obvi que el fet que la CCMA accedís a emetre el documental invalida totalment les pobres excuses de Manresa i Martorell, els dirigents d’IB3. Per tot això, donat que en aquests crucials moments pensam que és molt important oferir una mirada crítica vers el turisme com la que transmet el documental, engeguem una campanya per tal de pressionar als caps d’IB3. Bàsicament es tracta d’un enviament de cartes a la direcció d’IB3 per tal d’exigir que es replantegin la seva postura i accedeixin a emetre Tot inclòs a la nostra televisió pública. Nosaltres els hi ho podem fàcil: cedim gratuïtament els drets d’emissió.

Per tot això, us demanem que ens ajudeu: envieu una carta a Manresa i Martorell en la que s’exigeix l’emissió del documental a IB3 i compartiu aquesta campanya –i les seves imatges– sota l’etiqueta #VolemVeureTotInclòsPerIB3.

Envia una carta a la direcció d’IB3