L’equip editor del Tot Inclòs inicia la campanya de Goteo per fer possible el documental.

Després de valorar forces, configurar equip i descartar dates, ha arribat l’hora. Ens arromangam encara més per tal de fer possible el nostre projecte més ambiciós: la realització d’un documental.

Des de l’estiu del 2014 hem editat de manera autogestionada quatre treballs monogràfics de crítica de la indústria turística i sobre les conseqüències socials, ambientals i econòmiques que ha provocat la seva implantació en règim de monocultiu econòmic.

En aquell estiu de fa tres anys, exceptuant els investigadors del Grup d’Investigació sobre Sostenibilitat i Territori (GIST), eren gairebé nul·les les veus que posassin en qüestió el model establert. Fins i tot, la irrupció del boom del lloguer turístic, que en aquell any ja es començava a intuir, era vist amb bons ulls per gran part de l’esquerra ecologista. Els efectes de la crisi econòmica encara eren ben evidents en forma d’atur massiu i precarietat laboral, i l’arribada rècord de turistes no es criticava, encara que suposàs una contradicció flagrant. Ara però, amb una massificació turística que fins i tot han reconegut personatges tan miops com el conseller Gabriel Barceló, el debat sobre posar fre en aquest model ja està a l’ordre del dia i en l’agenda dels moviments socials. Per exemple amb la manifestació organitzada pel dia 23 i a la qual donam suport.

Per tant, un dels objectius que ens plantejàrem quan editarem aquell primer número s’ha complit. Igualment, la configuració d’un front de lluita veïnal a Palma, Ciutat per qui l’habita, contra els efectes de la turistització. No obstant això, encara queda molt per fer, ja que si posam en qüestió la indústria turística és perquè ho feim també amb el sistema que l’ha creada i estesa de tal manera que a hores d’ara és la puntera a l’àmbit mundial: el capitalisme. El model que provoca que tot sigui convertit en mercaderia i en font d’explotació i que té com a única finalitat el creixement de l’activitat crematística, sense tenir en compte els límits físics del planeta i les seves conseqüències en la humanitat. Per això, si impulsam un documental que abordi la problemàtica del turisme aquí, intentarem que la seva línia no només se centri en l’actualitat de la present massificació, sinó també en els orígens franquistes d’aquesta indústria, en la gran transformació de la societat i el territori que ha suposat, en els seus grans beneficiaris i en la seva absoluta insostenibilitat.

El format paper en forma de monogràfic que aquests anys hem difós, ens ha ajudat aprofundir en la crítica de l’activitat turística, però durant aquests temps hem estat conscients del límit de difusió que té. Per això la idea d’un treball audiovisual, que gràcies a les facilitats de la comunicació virtual i a l’extensió de les seves xarxes socials podrien difondre de manera extensa, sempre ha rondat pels nostres caps. Igualment la seva projecció en la televisió. Volem que el nostre punt de vista sigui conegut per la màxima de gent possible d’aquí i de fora, perquè el turisme, en tots els sentits (tots som potencials turistes i tots podem sofrir les conseqüències de la turistització dels territoris), afecta a tothom.

Així les coses, avui dissabte dia 9 de setembre de 2017, donam el sus a la campanya de microfinançament a través de la plataforma Goteo per tal de recaptar els doblers necessaris per dur endavant aquest projecte. Ens hem marcat un primer objectiu de 14.000 euros, els quals són el pressupost mínim que els professionals que el duran a terme ens han marcat. Així i tot, confiam a superar àmpliament aquesta xifra per a fer un treball de qualitat. Per això, amb aquesta roda de premsa i altres iniciatives de difusió, feim una crida a la gent que vol un canvi real en el rumb de la nostra societat, perquè ens doni suport.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *